Homemade krema za sunčanje

15 мај

Homemade krema za sunčanje

Činjenica je da je čak 84% preparata za sunčanje štetno po vaše zdravlje. Istraživanje koje je to dokazalo napravila je EWG – jedna od najvećih neprofitnih organizacija u SAD-u. Osim toga, kreme za sunčanje su obično veoma skupe, te nisu dostupne svima. Zato napravite zdravu kremu za sunčanje i ovog leta uživajte u moru i suncu više nego ikada!

 

Toksične hemikalije u većini sredstava za sunčanje remete rad endokrinog sistema i u sebi sadrže kancerogena svojstva. Zapravo, otkad su kreme za sunčanje u masovnoj upotrebi, statistike pokazuju stopu rasta karcinoma kože!

Što je najgore, mazanjem krema sa visokim faktorom blokirate stvaranje preko potrebnog vitamina D, bez kojeg organizam slabi. S obzirom da mnogo ljudi danas ima manjak vitamina D, nedostatak izlaganja suncu je veći problem od preteranog izlaganja.

Kako da napravite idealnu kremu za sunčanje sa faktorom 20?

  • 1/2 šolje organskog bademovog (ili maslinovog) ulja
  • 1/4 šolje organskog kokosovog ulja koje ima prirodni SPF 4
  • 1/4 šolje pčelinjeg voska
  • 2 kašike praha cink oksida

 

Varijante prirodne kreme za sunčanje

Umesto polovine kokosovog ulja, možete staviti kakao maslac – predivno miriše! Možete dodati i kašičicu tečnog E vitamina (odličan protiv starenja kože i kao stabilizator), 1-2 kašike shea (karite) maslaca (SPF 4-5), eterična ulja po želji (kokos, vanila, lavanda – izbegavati citrusna ulja!)

Cink oksid je absorbent UV zraka; ima antiseptičko i protivgljivično delovanje. Koristi se u kremama i losionima za zaštitu od sunca, maskama za negu problematične kože, dečijim kremama, dezodoransima… U kreme i losione se obično dodaje 2-10% cink oksida. Budite oprezni da ne udahnete prah kod pripreme (koristite masku ako je potrebno). Ovaj recept ima SPF oko 20, iako dodavanjem cink oksida povećavate faktor zaštite.

Priprema

Pomešajte u staklenoj posudi sve sastojke osim cink oksida i eteričnog ulja. Napomena: dodajući više pčelinjeg voska krema će biti gušća i tvrđa. Napunite jednu srednju šerpu s malo vode i stavite staklenu posudu iznad njega, da se sastojci tope na vodenoj pari. Kada se svi sastojci istope, skinuti s vatre i vrlo pažljivo, bez udisanja, dodati cink oksid. Promešajte dobro sve sastojke i zatim stavite eterična ulja.

Mešajte s vremena na vreme dok se krema hladi kako biste bili sigurni da je cink oksid dobro stopljen u smesu.

Prelijte losion u tubu kao što su one od kupovnog mleka za sunčanje. Uživajte u sunčanju kao nikada do sada!

 

izvor: atma.hr