7 lekovitih svojstava mora

24 апр

7 lekovitih svojstava mora

Svi volimo opuštanje na plaži, ali da li ste znali da su prednosti plaže i morske vode mnogo veće nego što mislimo?
Odlazak na more može pomoći rešavanju problema sa aknama, učiniti vašu kožu glatkom, ukloniti perut, ubrzati rad moždanih vijuga i još mnogo toga! Evo 7 lekovitih svojstava mora koje smo izdvojili za vas:

Šta zapravo more čini za naše zdravlje?

Počnimo sa osnovom: stvoreni smo od vode. Naša tela se sastoje od oko dve trećine vode, a jedini mineral koji možemo unositi je so. Imamo elemente morske vode unutar nas samih, pa kako nam odlazak na more ne bi pomogao?

1. Pre svega, morska voda je čudotvoran tretman za akne i polu-trajne ožiljke. So je odlično sredstvo za čišćenje i dezinfekciju. Umesto da koristite agresivna kozmetička sredstva, koja mogu oštetiti pore i čak uzrokovati ožiljke, pokušajte da umesto toga otputujete do talasa.

2. Slana voda takođe deluje kao prirodni šampon. Da li ste primetili da je vaša kosa izuzetno suva nakon izlaska iz vode? To je zato što so u okeanu uklanja višak masti. Ako imate naročito masno vlasište, onda je slana voda odlična za vas. Kupanje u morskoj vodi takođe dodaje volumen vašoj kosi, posebno ako koristite mnogo kozmetičkih proizvoda.

3. Slana voda pomaže u oslobađanju toksina iz tela, a čisti i vaše nosne prolaze. Ako ste ikada išli u vodu sa zapušenim nosom, znate da u trenutku kada slana voda uđe u vaš nos, naglo prodišete. Doktori često preporučuju ispiranje nozdrva slanom vodom kako bi se pročistili disajni putevi i dezinfikovala nosna duplja.

4. Kupanje u morskoj vodi pomaže da ostanete u kondiciji i ojačate sve mišiće tela. Ovo je možda najkonvencionalnija pogodnost plaže. Kada plivate, koristite mišiće u ramenima, rukama i nogama, koji se ne koriste u bilo kojoj drugoj aktivnosti. Zato se plivanje često preporučuje kao odličan način vežbanja.

5. Verovatno ste čuli da je loše piti slanu vodu, što je svakako tačno ako je to vaš jedini izvor hidracije. Slana voda se naziva hipertonična tečnost, jer ona ima nivo slanosti od 35. Sadrži gotovo četiri puta veću količinu soli od ljudske krvi! Previše soli uzrokuje smanjenje ćelija i izaziva opasnost na našim telima. Ako popijete preveliku količinu slane vode, zapravo ćete utjecati na vaše telo tečnosti. Međutim, ako imate dobro zdravlje, pazite na ishranu i ne preterujete u slanoj hrani, konzumiranje rastvora slane vode može biti dobro za vas. Male doze nerafinisane morske soli mogu biti vrlo korisne za vaše zdravlje, jer so ima mnogo minerala i hranljivih sastojaka, koji vašem telu trebaju.

6. Većina ljudi zna da svetlost sunca stimuliše proizvodnju vitamina D u vašem telu, ali šta to čini vitamin D? Pa, u naučnim terminima, to je vitamin rastvorljiv u masti. Vitamin D ide u jezgro samih ćelija i pomaže u smanjenju rizika od srčanog udara, osteoporoze, Alzheimer-ove bolesti i depresije, a takođe povećava imunološki sistem, smanjuje akne i bori se protiv dijabetesa tipa 2. Možda je najvažnije, vitamin D pomaže dramatično da smanji rizik od raka. Postoji sjajni razlozi da ovog leta odete na plažu! Ne zaboravite da koristite zaštitne kreme od najmanje SPF 15, jer na ovaj način dobijate vitamin D, ali smanjite rizik od karcinoma kože.

7. Na kraju, toplota takođe pomaže da se, kako se ispostavlja, stimuliše srčani efekat, cirkulacija i metabolizam. Znojenje je veoma zdravo, oslobađajući telo viška toksina! Odlazak na more takođe i: održava zdravu ravnotežu šećera u krvi, reguliše metabolizam, poboljšava imunološki sistem, održava koštanu snagu, ublažava upale, održava kožu zdravom i mnogo toga drugog!

izvor: desrocheshotel